A szabadság tervezés érzékeny téma lehet a munkavállalók, felettesek és ezáltal a HR területen dolgozók számára is. Gyakran kéri a munkáltató, hogy legyen megtervezve a szabadságok kivétele, ha lehet az egész évre előre, hogy a céges szinten gazdálkodhassanak a rendelkezésre álló létszámmal.

SZABADSÁGKERET

SZABADSÁG IGÉNYEK BEGYŰJTÉSE

CSOPORTOS NÉZET

SZABADSÁG JÓVÁHAGYÁSA

BEOSZTÁSTERVEZÉS ÉS SZABADSÁGOK

RUGALMAS SZABADSÁG SZERVEZÉS

A tervezés elején az a kérdés, hogy vajon tudja-e a munkavállaló, hogy mennyi szabadság jár neki az idei évre, mert ha tudja, az egy jó kiinduló pont. Az XL IDŐ Online Munkaidő-Nyilvántartó és HR asszisztens szoftverben év elején feltölthető minden munkatárs éves szabadság kerete egyszerre.

Akár a dolgozó, amennyiben van belépési jogosultsága, akár a HR asszisztens, aki az adminisztratív munkában segíti a HR vezetőt, könnyedén felviheti a munkavállaló által megtervezett szabadság igényeket, amennyiben megvan, előre az egész évre.

A HR részleg ekkor az összes dolgozó távolléti igényét egyetlen helyen is megtekintheti, ráadásul területekre, szervezeti egységekre, esetleg csoportokra bontva. Így jól látható, hogy van-e olyan időszak, amikor azonos területről többen szeretnének szabadságra menni, amiből kiderül, hogy mely dolgozókkal kell átbeszélni és átszervezni a távolléteket az akadálytalan működés, termelés érdekében és azután jóváhagyni az így módosított igényeket.

A jóváhagyás után ezek a napok vagy órák, a nyilvántartás módjától függően, felhasznált szabadságkeretként jelennek meg így pontosan látszik, hogy hány nap, vagy éppen óra, még nem lett beütemezve idénre. Ez különösen fontos lehet a karácsonyi, és egyéb ünnepi, iskola szüneti időszakokban vagy a nyaralási szezonok idején.

Előfordul azonban, hogy nem tervezett szabadságok, esetleg betegségek netalán tán felmondások miatt átszervezést igényel a munka elosztása egy-egy projektben, műszakban stb., melynek feltétele, hogy a beosztást és a lehetséges helyetteseket egy helyen láthassuk, hogy a munkamenet folyamatos maradjon bármilyen személyzeti kihívásokkal is kell szembenéznie egy HR és/vagy területi vezetőnek.

Rugalmas Szabadság Szervezés

Az XL IDŐ Online Munkaidő-Nyilvántartó és HR asszisztens lehetővé teszi azt, hogy gyorsan átláthatóvá váljon a beosztás az adott szervezeti egységben, hogy könnyedén korrigálható legyen a termelésből kiesett dolgozók ideiglenes vagy végleges pótlása a beosztás vagy akár csak a munka helyének módosításával és ha egy mód van rá, akkor ne kelljen megszakítani egy szabadságon lévő munkatárs pihenését azzal, hogy mégis visszarendeljük munkába. Bár ezt is megteheti a munkáltató mégis ezzel rontaná a dolgozói morált, munkavállalói elégedettséget és esetleges fluktuációt is előidézhetne ennek a gyakorlatnak a használata. Azonban ez elkerülhető az XL IDŐ Online Munkaidő-Nyilvántartó és HR asszisztens okos funkcióival.